Slovesnost ob spominu na ukradene otroke

Lahko si bogat,

vladar ali prvi vojak

ter misliš,

da je sreča samoumevna;

a prav z ljubeznijo

je sreča najbolj spevna.

Letos mineva 75 let od kalvarije slovenskih ukradenih otrok, ki jih je okupator ločil od njihovih družin in jih poskušal ponemčiti.

»Nam mladim ne sme biti nikdar dovolj naše preteklosti. Iz nje se učimo, iz nje jemljemo tisto, kar nam bo utiralo pot v naš jutrišnji dan. Zato smo tudi mladi, dijaki ŠC Celje, sprejeli druženje s člani Društva taboriščnikov ukradenih otrok. Bilo nam je v zadovoljstvo, da so nas povabili.« Tako je v soboto, 30. 9. 2017, razmišljal povezovalec na prireditvi Vid Palčnik.

 

75-letnico so počastili z odkritjem spominskega obeležja in odprtjem prenovljene spominske sobe. Spomin in obeležje so počastili tudi predstavniki I. osnovne šole Celje, Mestna četrt  Dolgo polje, Oddelek za družbene dejavnosti Mestne občine Celje ter dijaki ŠC Celje: Živa Knez (GL), Nace Pogačar in Sven Senica (SŠKER) ter Vid Palčnik, Jure Jordan Kozjak, Andrej Marovšek, Melisa Smajlagić, Malvina Đermanović, Relja Stanišič in  Filip Štih (SŠSMM), ki so pripravili kulturni program. Mentorici sta bili profesorici Damjana Hundrič in Metka Jagodič Pogačar.

Metka Jagodič Pogačar

Nazaj