Prireditev Gimnazije Lava ob slovenskem kulturnem prazniku: šanson

V četrtek, 9. februarja, smo učitelji in dijaki Gimnazije Lava v Celjskem domu počastili slovenski kulturni praznik nekoliko drugače, kot je v navadi na naši šoli, v našem mestu in po vsej »Prešernovi« deželi. Poslušali smo izbrane slovenske šansone znanih ustvarjalcev, v vmesnih učnih minutah pa tudi razlage te zapostavljene glasbene zvrsti. Od začetne protivojne teme in ljubezenskih tem smo se usmerjali v družbeno kritiko ter poziv k spremembi (revoluciji), ki naj prinese več pravičnosti in več sožitja med narodi (simbolika vihrajoče zastave); to sporočilo je vodilo k Zdravljici.

FOTO: Luka Rojnik

Program so odlično izvajali Luka Logar, Nace Pogačar, Anja Kunej, Vid Palčnik, Jure Jordan Kozjak, Miha Gradišnik in Tina Trupi. Njegova posebnost je bila, da so vsi nastopajoči peli, igrali, plesali in deklamirali. Z nebesedno govorico so jih na odru spremljali plesalka Neli Čadej, Gregor Lončar, Miha Parežnik, Maks Ivo Moser in Maja Nesladek.

FOTO: Luka Rojnik

Na izvajanje programa so dijake pripravile profesorice dr. Breda Marušič (režija, scenarij, mentorstvo nastopajočim), Metka Jagodič Pogačar (idejna zasnova, izbor glasbe, mentorstvo glasbenikom) in Sava Malenšek, svetovalka za gib. Scenografija je bila delo Tanje Barle, učiteljice s SŠGVO, zastavo in masko pa so izdelali na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko.

FOTO: Luka Rojnik

Šanson je navdušil učitelje in dijake. To je pomembno, ker za razliko od mnogih zabavnih in narodno-zabavnih skladb, namenjenih površnemu, nekritičnemu poslušanju, njegova kombinacija glasbe, poezije in umetniške interpretacije zahteva pozornost, poglobljeno doživljanje, razmišljanje in razumevanje. Kdor goji te zmožnosti, ceni in ustvarja kulturo.

Jana Kvas

Nazaj