Ogled glasbeno-gledališke predstave TESLA

V torek, 13. 11. 2018, smo si dijaki Gimnazije Lava in ostalih šol ŠCC (ljubitelji koncertov klasične glasbe) v Narodnem domu v Celju ogledali glasbeno-gledališko predstavo z naslovom Tesla.

Avtor koncepta, glasbe in izvedbe je slovenski harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč. Skupna točka obeh svetov, glasbe in fizike, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih instrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Namen spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila našim zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka.«


Janez Dovč in laserska harfa

Ob koncu predstave je bila še predstavitev nenavadnih glasbil, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka in gost robot. Avtor jih je izumljal kar nekaj časa in jih tudi sam izdelal.

Mentorica ljubiteljev koncertov klasične glasbe
Metka Jagodič Pogačar

Nazaj