Obisk predstavnika ameriškega veleposlaništva na Gimnaziji Lava

V sredo, 12. 10. 2016, smo imeli dijaki evropskega oddelka Gimnazije Lava drugačno uro pouka. Obiskal nas je vojaški ataše na ameriškem veleposlaništvu Krist Thodoropoulos, ki nam je na kratko orisal svoj življenjepis, raznolikosti v ZDA je primerjal s Slovenijo in ter se dotaknil zelo aktualne teme, tj. volitev.

Na začetku nas je pozdravil z nekaj stavki v slovenščini, za kar je požel bučen aplavz. Povedal je, da službeno že štiri mesece živi v Sloveniji, pred tem pa  je 18 let deloval kot častnik v Gruziji, živel je v Nemčiji, Ukrajini in v večini držav v ZDA.

Predstavil nam je tako versko kot tudi kulturno raznolikost ZDA in razložil, kako se je struktura ameriške družbe razvijala skozi stoletja. Temo je seveda povezal tudi svojo službo in predstavil, kako znotraj vojske prihaja do večje strpnosti in modernizacije. Včasih so bili namreč znotraj ene enote lahko samo pripadniki ene rase. To se je z razvojem družbe spremenilo, v enotah so lahko pripadniki različnih ras, tudi spolna usmerjenost ni več omejitev in po novem so tudi ženske enakopravne, v vojski lahko opravljajo delo, ki ga želijo.

Med občinstvom je bilo največ zanimanja za volitve za ameriškega predsednika. Najprej je povedal, da imajo dve vrsti volitev: splošne ali predsedniške volitve in vmesne ali kongresne volitve. Predsedniške volitve potekajo prvi torek po prvem ponedeljku v novembru. Na njih lahko kandidira vsak, ki je star vsaj 35 let, je državljan ZDA in vsaj 14 let živi v ZDA. Omenil je, koliko glasov je potrebnih za zmago in kako se določi zmagovalca po posamezni zvezni državi. Predstavil je dan inavguracije, ki bo 20. 1. 2017, ko bo sedanji predsednik ZDA Barack Obama uradno predal predsedniško funkcijo novoizvoljenemu predsedniku.

Na koncu predstavitve smo imeli dijaki še nekaj vprašanj v zvezi z volitvami, številom žensk v ameriški vojski, vohunjenjem in pristankom na Luni. Zanimalo nas je tudi njegovo službovanje in življenje v Sloveniji.

Predavanje je bilo vsekakor zanimivo in poučno. Všeč mi je bilo, da se je dotikalo aktualnih tem. Zanimivo je, ko izveš, kako tujec dojema nas, kakšni se mu zdimo Slovenci in kako nas tujci razumejo. Kot mož v uniformi je svojo državo korektno zastopal.

Taja Jančič, 3. b

Nazaj