Obisk evropske poslanke Tanje Fajon

V petek, 11. novembra 2016, je dijake evropskih oddelkov Gimnazije Lava obiskala evropska poslanka Tanja Fajon. Nekdanja novinarka je v Belgijo prišla kot dopisnica RTV Slovenija, da bi Slovencem posredovala dogajanje v Evropi. Kmalu pa je zašla v politične vode in je postala evropska poslanka.

dsc_0612

Evropska poslanka gospa Tanja Fajon

Dijakom je predstavila ključne probleme, s katerimi se sooča Evropska unija. Izpostavila je predvsem aktualne družbene probleme, kot so begunska kriza, nedavne volitve v ZDA in problematika zapiranja držav.

Velik problem v delovanju Evropske unije predstavlja strah, ki so ga povzročile krize, s katerimi se sooča Evropska unija – teroristični napadi, val beguncev … Vse to pa vodi v zapiranje držav, kar po mnenju evropske poslanke ne bo koristilo nikomur. Prav tako je zaskrbljujoče, da se je začela povečevati priljubljenost desnih političnih strank, kar je verjetno še en odraz strahu med ljudmi.

Vse to vpliva na povezanost med državami Evropske unije in posledično Evropejcev. Zavedati bi se morali, da današnji svet temelji na medsebojnih odnosih. Prav tako pa drug brez drugega ne bi mogli živeti, saj smo soodvisni. Kar se dogaja zelo daleč stran od nas, bo prej ali slej vplivalo tudi na nas in naše življenje.

Nastja Turkanović, 3. b

 

Nazaj