Obisk dijakov in profesorjev s Češke

V dneh od 11. 6. do 15. 6. 2017 je na Gimnaziji Lava potekal še drugi del izmenjave s češko gimnazijo Purkyně.

Češki dijaki in dva profesorja so v Celje prispeli v nedeljo, 11. 6. Dijaki smo jih svojimi starši in profesoricama pričakali pred hotelom Celeia. Vsi smo bili veseli, da smo se ponovno srečali. Dijake smo seznanili s svojimi družinami in se odpravili domov. Preostanek dneva je vsak preživel po svoje, veliko pa nas je izkoristilo možnost, da jim na kratko razkažemo domači kraj, ker je bil pred nami teden, poln obveznosti.

V ponedeljek smo gostom najprej predstavili šolo, Celje, Slovenijo, tradicionalne slovenske jedi, slovenske rekorde … Med predstavitvijo, ki sta jo povezovali Alja Cestnik in Ajda Uranjek, pa je nekaj pesmi zaigral šolski bend Eruption. Nato so se češki dijaki ob pomoči profesorice Metke Jagodič Pogačar naučili slovenski ljudski pesmi Jaz pa pojdem na Gorenjsko in Abraham ‘ma sedem sinov. Ob prepevanju nas je na harmoniki spremljala Polona Brezlan (3. a). Po kosilu smo imeli sprejem pri županu Bojanu Šrotu, ki nam je predstavil dolgo zgodovinsko vez med Češko in Slovenijo ter pojasnil, da je Narodni dom delo češkega arhitekta. Češki dijaki so si nato ogledali muzej Mesto pod mestom in razstavo srednjeveških oblačil. Nato pa smo imeli v manjših skupinah »selfie tour« po Celju, kjer smo dijakom na kratko predstavili nekaj znamenitosti Celja in se fotografirali.

V torek smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo v Ljubljano in Piran. Profesorica Darja Povše nas je vodila po Ljubljani in nam predstavila znamenitosti. Povzpeli smo se tudi na grad in Ljubljano videli še s ptičje perspektive. Imeli smo nekaj prostega časa in nato nadaljevali vožnjo proti Piranu. Bilo je zelo vroče in vsi smo bili že utrujeni, zato je večina najprej skočila v morje. Nato smo se sprehodili do cerkve in si ogledali piranske ulice.

V sredo smo izvedli tečaj slovenščine. Dijakom smo pripravili delovni zvezek, da so se naučili nekaj številk, kako se predstaviti, kako poimenovati živali itd. Potem smo si ogledali film Captain Fantastic, ki nas je vse zelo presunil. Po filmu smo se udeležili prireditve Vulkani. Sledilo je kosilo in odhod na celjski grad.

Ob pomoči gospe Jožice Škorja smo se v četrtek naučili nekaj folklornih plesov. Potem smo imeli uri fizike in matematike. Pri matematiki smo se v skupinah igrali matematične igre, pri fiziki pa nam je profesor Vitomir Babič predstavil interferenco in izvedli smo poskus. Nadaljevali smo z urama biologije in kemije. Najprej smo si ogledali kratek film, nato pa smo s pomočjo profesorjev Helene Nardin in Petra Juvančiča ugotavljali prisotnost različnih snovi v reki Savinji.

Po kosilu je bil čas za slovo. Veseli smo, da smo se spoznali, da smo doživeli drugačno, novo izkušnjo izmenjave. Upamo, da bomo ostali v stikih in se še kdaj videli, morda v Sloveniji, morda na Češkem, morda pa čisto nepričakovano. Navezali smo nove prijateljske vezi in še bolj utrdili stare.

Taja Jančič, 3. b

Fotografije

Nazaj