V ponedeljek, 6. 6. 2022, smo na pobudo Francoskega inštituta izvedli tekmovanje Le macaron d’or/Zlati makron. Dijaki, ki se učijo francoščino, so pripravili številne francoske sladice iz različnih francoskih regij. Svoje mojstrovine so najprej predstavili, nato pa so lahko vsi obiskovalci poskusili klasiko francoskega slaščičarstva: čokoladni kolač Paris-Brest, tarte aux fruits, flaugnarde, clafoutis, makrone, tarte tatin, far breton, eklerje, tarte au citron, croquenbouche, mousse au chocolat …

       

Težko se je bilo odločiti, katera sladica je bila najlepša in najslajša. Tudi komisija, sestavljena iz dijakov in profesorjev, ni bila soglasna v svoji odločitvi, a na koncu je določila, da je zmagovalka Ema Magdič (2. a) s sadno pito (tarte aux fruits). Emina sladica se bo v Ljubljani potegovala za zmago, ki prinaša tečaj s priznanim francoskim slaščičarjem.

 

Sicer pa glavni namen prireditve ni bilo tekmovanje, temveč druženje vseh dijakov 1., 2. in 3. letnika, ki se učijo francoščino. Bonne fin d’année scolaire et bonnes vacances à tous!

Petra Kotnik

Skip to content