KNJIGA POVEZUJE TUDI V ZAGREBU

dsc_0179V sredo, 21. 12. 2016, je 19 dijakov Gimnazije Lava s profesoricama Simono Jereb in dr. Bredo Marušič odšlo v Zagreb. Tam smo z dijaki 5. gimnazije izvedli drugi del mednarodnega bralnega projekta Knjiga povezuje. Tokrat smo s hrvaškimi vrstniki brali roman Nedotakljivi, ki ga je napisal Feri Lainšček.

Obravnavani roman, ki je preveden v številne tuje jezike, pripoveduje o usodi štirih generacij prekmurskih Romov. O svojem dedu, očetu, sebi in sinu pripoveduje Lutvija Belmoldo. Projektno delo je potekalo v štirih sklopih. Najprej smo se pogovarjali o položaju Romov na Slovenskem in Hrvaškem, o stereotipih in predsodkih, povezanih s to narodno manjšino, filmih z romsko tematiko ter mitih in legendah o izvoru Romov. Sledil je pogovor s pisateljem Ferijem Lainščkom. Ta nam je pripovedoval o svojem življenju, lastnih izkušnjah z Romi in nam odgovoril na vsa vprašanja, ki so se nam zastavljala med branjem romana. Nato smo obravnavali roman po tematskih sklopih in ga primerjali s filmom Šanghaj. Pri tem se je razvila zanimiva razprava, med katero smo argumentirano predstavljali svoja stališča. V zadnjem sklopu smo v štirih skupinah dramatizirali in uprizarjali odlomke iz romana.

Za vse udeležence srečanja je bila to odlična priložnost, da se povežemo, spoznamo življenje Romov in drugih stigmatiziranih etničnih skupin ter se o tem pogovorimo celo s pisateljem. Poleg hrvaških mentoric profesoric Lidije Farkaš in Majde Bekić Vejzović sta se nam pridružili tudi predstavnica hrvaškega ministrstva za šolstvo in novinarka hrvaške radijske postaje.

Preživeli smo prijetno dopoldne, popoldne pa so nas zagrebški dijaki popeljali po hrvaški prestolnici. Malce nas je nazeblo, vendar smo se imeli lepo. Predbožično vzdušje v Zagrebu je res čarobno. Z novimi prijateljstvi in prijetnimi vtisi se nam bo to srečanje zagotovo zapisalo v trajen spomin.

Maruša Žučko, 1. a

Več fotografij

Nazaj