KNJIGA POVEZUJE – Mednarodna izmenjava dijakov

V ponedeljek, 24. 10. 2016, smo na Gimnaziji Lava gostili dijake zagrebške V. gimnazije. Najprej smo jim pripravili topel sprejem s pozdravom naše ravnateljice gospe Marije Gubenšek Vezočnik ter gospe dr. Brede Marušič, ki je bila skupaj z gospo Simono Jereb in s profesoricama hrvaščine iz Zagreba organizatorica izmenjave. Seveda pa na sprejemu ni manjkal niti šolski bend Eruption, ki se nam je predstavil s pesmima Voda in Frida. Sprejemu je sledila pogostitev, ki smo jo pripravili dijaki.

Osrednji del izmenjave je bil namenjen književnosti. V domiselno zasnovanih delavnicah smo se lahko prepričali, kako nas branje in pogovarjanje o literaturi zbližata ter povežeta. Knjiga, ki smo jo obravnavali, je bil roman Hotel Zagorje hrvaške pisateljice Ivane Simić Bodrožić. Roman je prvoosebna pripoved odraščajočega dekleta iz Vukovarja, ki po padcu mesta v vojni leta 1991 preživlja otroštvo in najstniška leta z mamo in bratom kot izgnanka v Zagrebu ter nato v Zagorju.

Našo literarno delavnico smo pričeli s predstavitvijo vojnih okoliščin v Vukovarju, ki so jo pripravili zagrebški dijaki. Nato nam je nekaj gostov predstavilo odlomke, ki so se jim zdeli najzanimivejši, in mi smo o njih razpravljali ter izmenjevali mnenja. Dotaknili smo se tem, kot so odraščanje in stiska otrok, najstnikov ter odraslih in njihovo doživljanje vojne. Pogovarjali smo se o odnosu do beguncev ter tako prešli tudi na aktualno temo beguncev, ki prihajajo v našo državo, ter na naš odnos do njih. Nazadnje pa smo se razdelili po skupinah in vsaka skupina je dobila enega izmed odlomkov iz knjige. Te smo prebrali v slovenščini in hrvaščini ter potem v tišini in brez besed na list papirja izrazili svoje občutke ob branju določenega odlomka. To je bila za vse zanimiva izkušnja, saj so iz naših čustev nastale nenavadne risbe, ki so dobile smisel šele, ko je posameznik povedal, kakšna čustva so ga navdajala ob risanju.

Sledilo je kosilo, nato pa še ogled Celja pod vodstvom gospe Darje Povše in obisk umetniške četrti. Po skupnem potepanju po Celju in nekaj popitih kavah ter čajih so se naši gostje odpravili nazaj proti domu.

Vsekakor je bilo literarno druženje z Zagrebčani nepozabna izkušnja, ki je spremenila naš pogled na življenje med vojno ter morda celo na begunce, ki so postali del naše stvarnosti. Sodelovanje s V. gimnazijo iz Zagreba je bilo zelo poučno in zanimivo, zato že komaj čakamo, da jim decembra vrnemo obisk ter še mi njim predstavimo knjigo. Čez mesec se bomo ukvarjali s slovenskim avtorjem Ferijem Lainščkom in s problematiko Romov na Slovenskem. Torej je pred nami zopet aktualna tema sprejemanja drugačnosti.

Gaja Hribernik, GL-2. a

Fotografije

Nazaj