Ekskurzija v Moskvo

V torek, 30. 10. 2018, smo dijaki Gimnazije Lava skupaj s profesorji odleteli v glavno mesto Rusije.

Najprej smo si ogledali podzemno železnico, saj so postaje prava umetniška dela, posvečena različnim znanim ljudem in dogodkom, okrašena s kipi, zlatom in tlakovana z marmorjem.

Naslednji dan smo si Moskvo ogledali še z avtobusom. Med drugim smo si ogledali uradno rezidenco ruskega predsednika Kremelj, poznanega po rdečih zidovih, rdečih stolpih in rdečih zvezdah na vrhu, ki so simbol komunistične preteklosti. Poleg vseh cerkva in zanimivih stavb skriva tudi orožarno, kjer hranijo državne regalije, slavnostna carska oblačila, oblačila hierarhov, največjo zbirko zlatnine in srebrnine, ki so jih izdelali ruski obrtniki, ceremonialno orožje, konjsko vprego itd. Kasneje so nas odpeljali še v Park zmage, na razgledno točko, od koder je fantastičen pogled na stadion Lužniki – letošnje prizorišče finala svetovnega prvenstva v nogometu, ter na Lomonosovo univerzo.

V četrtek smo si ogledali Tretjakovsko galerijo in kasneje še muzej kozmonavtike. Zvečer smo se srečali z našim nekdanjim profesorjem Davidom Krašovcem, ki nam je na kratko povedal, kako se počuti v Rusiji in kaj tam počne. Zadnji dan smo namenili še dnevnemu ogledu Rdečega trga.

Imeli smo se super, popolnoma smo bili fascinirani nad urejenostjo in čistočo mesta, malo začudeni nad zunanjo resnostjo Rusov ter njihovim poostrenim nadzorom. Nikjer nismo videli znane ruske mafije, vsi smo prišli nazaj živi in zdravi, polni novih izkušenj in spoznanj, vendar smo tudi ugotovili, da če želimo na Antarktiko, bo treba še malo privajanja na nižje temperature. Sicer pa veste, kar se zgodi v Rusiji, v Rusiji tudi ostane …

Neža Herodež in Neža Četina

 

Nazaj