Ekskurzija na Dunaj

V petek, 7. oktobra, smo dijaki 2. letnika Gimnazije Lava, ki kot drugi ali tretji tuji jezik obiskujemo nemščino, odšli na Dunaj.

Iz Celja smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali proti Avstriji. Po prečkanju meje smo dijaki začeli s svojimi predstavitvami o Dunaju in o znamenitostih, ki smo si jih nameravali ogledati. Nekateri so se odločili za predstavitve v nemščini, drugi pa v slovenščini.

Po več kot štirih urah vožnje smo končno prispeli na Dunaj. Tam smo vsi pozorno prisluhnili vodnici in začela se je naša vožnja po Ringu. Kar iz avtobusa smo si ogledali mnoge mestne zanimivosti, kot na primer Državno opero, Hofburg, mestne muzeje, parlament, mestno hišo ter gledališča.

14646571_10207170056470273_1679216464_o

Dunaj

Ko smo končali z vožnjo po Ringu, smo se ustavili pred hišo znamenitega arhitekta Hundertwasserja, ki je ena izmed najzanimivejših stavb na Dunaju. Gre za zelo nenavadno, a lepo in barvito stavbo z valovitimi stenami, iz strehe pa rastejo trava in drevesa.

img_5027

2. c v Schönbrunu

Ko smo zaključili z ogledom, smo se odpeljali do zanimive secesijske stavbe z značilno zlato kupolo iz zlatih lovorjevih listov. Od tu smo peš odšli do Karlove cerkve. Po ogledu smo imeli nekaj časa za sprehod po stari tržnici (Naschmarkt), nato pa smo odšli proti Hofburgu, zimski rezidenci Habsburžanov ter Avstrijski narodni knjižnici. Od tod smo pot nadaljevali proti Koroški ulici in se ustavili pri Štefanovi cerkvi, ki smo si jo ogledali le od zunaj. Sledili sta dve uri prostega časa, ki ga je večina porabila za obisk trgovin in kavarn v tem delu mesta.

14572693_10207170056350270_1141392230_o

Dunaj ali London?

Ko smo se ponovno zbrali, smo peš odšli do Hiše glasbe, poučnega in izvirnega muzeja. Tam smo se seznanili z naravo zvoka, s svojimi čutili, z njihovim delovanjem ter s pomembnimi dunajskimi skladatelji. Po eni uri raziskovanja smo se s podzemno železnico odpeljali iz središča mesta do naše zadnje postaje dvorca Schönbrunn. Ogledali smo si njegovo zunanjost, nato pa odšli še na drugo stran, kjer smo imeli čas za sprehod po velikem dvornem parku. Ob sončnem zahodu smo se odpravili proti domu.   

Klara Klobasa, L-2. a

Nazaj