Češki dijaki gimnazije Purkyňovo Gymnázium Strážnice na izmenjavi v Celju

V četrtek, 13. 6. 2019, se je končala tretja slovensko-češka izmenjava. 21 dijakov 1. in 3. letnika se je aprila udeležilo izmenjave v Stražnicah, zdaj so njihovi češki prijatelji vrnili obisk v Celju.

Dogajanje je bilo kar pestro: po ponedeljkovem slovenskem zajtrku so dijaki 1. letnika predstavili Slovenijo in znane Slovence, Celje, Stari grad ter Celjske grofe. Dijakinje 3. b so Čehom predstavile nekaj osnov slovenščine. Ugotovili smo, da je slovenščina mnogo lažja pri izgovorjavi kot češčina. Vsi pa so se enako težko spopadli z različnimi logičnimi igrami na dveh matematičnih delavnicah. Kasneje so v manjših skupinah po Celju iskali turistične točke in bogatili zbirko fotografij. Torkova grafična delavnica je potekala v galeriji Piros v Globočah. Lastnik Jože Žlaus, vsestranski kulturni ustvarjalec in dobitnik priznanja občine Česke Skalice, je dijake vodil pri tiskanju grafik Celja s celjskim gradom, kakor naj bi izgledal leta 1686. Da smo dopoldne pri g. Žlausu izpopolnili, so naši dijaki štiri zgodbe gradov iz okolice Vojnika najprej prevedli v angleščino, češki sošolci pa iz angleščine v češčino. Po ustvarjalnem dopoldnevu je bilo kopanje v Thermani Laško prava sprostitev. V sredo smo že zjutraj zapustili Celje in se odpeljali v Ljubljano, ki je za razliko od Prage prijaznejša za turistični potep. Vodniki so bili naši dijaki. Sledilo je popoldne v Portorožu. Vreme nam je postreglo z idealnimi razmerami za skok v morje, kar je pri Čehih zbudilo neverjetno veselje. Četrtek bil v znamenju obiska pri celjskem županu. Gospod Šrot nas je tudi letos sprejel z nasmehom, saj zelo podpira takšne dogodke, in se za konec tudi fotografiral z vsemi udeleženci slovensko-češke izmenjave.

Program sva pripravili Darinka Grešak in Andreja Vipotnik Ravnak, dijaki 1. a, 1. d, 3. b, 3. d in 3. e, ki so doživeli to izmenjavo, pa pravijo, da je bila to čudovita izkušnja in da so se imeli prav lepo z novimi prijatelji.

Koordinatorica izmenjave                                                                                                                                     Andreja Vipotnik Ravnak

https://www.celje.info/mladi/cehi-v-celju-po-poteh-svojega-rojaka/

Nazaj