PREDSTAVITEV DELOVANJA EUROPE DIRECT SAVINJSKA NA GIMNAZIJI LAVA

28. 10. 2017 so na Gimnaziji Lava predstavili Informacijsko točko Evropske unije Europe Direct Savinjska. 21 dijakov je prejelo različne publikacije o Evropski uniji. Predvsem pa so se pogovarjali o njihovih interesih ter hobijih ter kako bi lahko te interese predstavili širši javnosti.

OKROGLA MIZA O VEČJEZIČNOSTI EVROPSKEGA PARLAMENTA

28. 11. 2017

Gimnazija Lava sodeluje v projektu Šola ambasadorka, v okviru katerega se bomo udeležili kar nekaj zasedanj in okroglih miz. V petek, 24. 11. 2017, sem se s profesorico Katarino Obreza udeležila okrogle mize o pomenu slovenskega jezika in o večjezičnosti Evropskega parlamenta v Hiši Evrope.

Zasedanja so se udeležili tudi evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes, Franc Bogovič ter Valter Mavrič, generalni direktor Direktorata Evropskega parlamenta za prevajanje, in Agnieszka Walter-Drop, generalna direktorica Direktorata Evropskega parlamenta za tolmačenje in konference.

Razprava o večjezičnosti je name naredila močan vtis, saj so govorci izpostavljali pomen slovenščine v Evropskem parlamentu in nasploh po svetu. »Jezik je živ organizem, skozi čas se spreminja. Jezik je identiteta vsakega naroda,« je rekel dr. Milan Zver. Prav zaradi tega se naši poslanci v Evropskem parlamentu izražajo v slovenskem jeziku. Da bi jih drugi poslanci razumeli, poskrbijo tolmači.

Izvedeli smo, da v parlamentu na dan deluje okoli 900 tolmačev in prevajalcev, vseh je okoli 1300. Slovenskih prevajalcev in tolmačev je okoli 45, od tega jih 27 tolmači. Delo tolmačev je precej zahtevno, saj lahko imajo do 556 kombinacij jezikov. Izpostavljeno je bilo tudi varčevanje pri tolmačenju, saj se z varčevanjem izgubi kvaliteta jezika.

Da bi nas čim bolj približali zasedanju v parlamentu, smo tudi mi imeli tolmače pripravnike, ki so prevajali iz slovenščine v angleščino in obratno, saj se je ga. Walter-Drop pogovarjala v angleščini. Zelo zanimivo je bilo poslušati in v živo opazovati zahtevno delo tolmača. Težko je kar takoj prevesti povedano, če ti misli za sekundo uidejo drugam, ne veš, kaj storiti in kaj reči.

 

Nekajkrat se je pojavila dilema o tem, kako otrokom predstavljamo svoj jezik. Slovenščina je naš materni jezik, ki se ga učimo na nezanimiv način, medtem ko se tujih jezikov učimo skozi igro. Nič čudnega, da se nam je včasih v našem jeziku »nerodno« izražati. Slovenščina je eden izmed uradnih jezikov EU in navsezadnje je tudi naš materni jezik, ki ga moramo spoštovati, ohranjati in razumeti njegov pomen v svetu.  

Obisk Hiše Evrope je bila zares odlična in edinstvena izkušnja, ki bi jo zelo rada ponovila.

Pia Drofenik, 1. a

VZPOSTAVILI INFO TOČKO O EU V B-ETAŽI.

POMEMBEN OBISK NA LAVI

V petek, 15. 12. 2017, smo na šoli gostili evropskega poslanca Franca Bogoviča. Naša šola se je letos vključila v program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, saj se vsi zavedamo, kako pomembno je ozaveščanje o aktualni politiki. S tem namenom sta nam profesorici Katarina Obreza in Darinka Grešak omogočili srečanje s poslancem.

Gospod Bogovič je poslanec Republike Slovenije v Evropskem parlamentu v Bruslju, kjer zastopa Slovensko ljudsko stranko v politični skupini Evropske ljudske stranke. To delo opravlja od leta 2014. Na političnem področju je zbral mnogo uspehov in dosežkov: kar štiri zaporedne mandate je bil župan Občine Krško, bil je tudi poslanec Državnega zbora RS, predsednik Slovenske ljudske stranke in minister za kmetijstvo in okolje.

Sproščenemu pogovoru z gostom, ki sta ga vodila Eva Kodrin (2. b) in Jan Rudež (3. d), smo prisluhnili dijaki 1. b, 2. b, 3. b in 3. c. Gospod nam je na zanimiv in privlačen način predstavil delo parlamenta in svojo politično pot. Po vodenem delu je sledil čas za naša vprašanja, s katerimi smo se dotaknili aktualnih tem. Srečanje je bilo zanimiva izkušnja, saj smo izvedeli precej novega in spoznali, da sta za uspeh potrebna trud in skromnost, ki pa je gospodu Bogoviču zagotovo ne primanjkuje.

Maša Volavšek in Eva Kodrin, 2. b

INFO TOČKA V KNJIŽNICI

Januarja smo skupaj s Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ter Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije  vzpostavili INFO TOČKO EU v knjižnici , kjer lahko dijaki s pomočjo različnih publikacij in gradiv dobijo veliko informacij o delovanju EU. Gradivo smo pridobili s pomočjo programa EPAS.

FILMSKI DNEVI LUX

V Mestnem kinu Metropol v Celju se je v sredo, 29. 11. 2017, odvijala projekcija filma Nečista kri (Sameblod). Omenjeni film je letošnji dobitnik filmske nagrade LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. Ker je Gimnazija Lava šola, ki se je vključila v program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo bili dijaki vabljeni na brezplačen ogled filma, ki pa v Sloveniji ne bo v redni distribuciji.

Pia Dolar, 1. b

 

Skip to content