Ekskurzija na Škotsko

V soboto, 7. 4. 2018, smo se dijaki Gimnazije Lava odpravili na tridnevno ekskurzijo v škotsko glavno mesto Edinburg. Najprej smo se z avtobusom peljali do Dunaja, od tam pa smo pot nadaljevali z letalom.

Po prihodu v Edinburg smo si ogledali mesto. Najprej smo odšli smo do glavne ulice, imenovane Kraljeva milja, in si ogledali stari del mesta. Šli smo mimo veliko protestanskih cerkva, obiskali smo tudi Muzej otroštva, v katerem smo videli lutke, igre in knjige iz preteklosti. Slišali smo veliko legend o tistem delu mesta, predvsem o Real Mary King’s Close in o časih, ko je v teh krajih divjala kuga. Pot smo nadaljevali do palače Holyrood, kjer smo izvedeli o življenju škotske kraljice Mary Stuart, ki je bila obsojena na smrt zaradi umora svojega moža. Nato smo se povzpeli še na hrib Arthur’s Seat, od koder smo si lahko ogledali mesto.

Naslednji dan smo se vrnili na Kraljevo miljo in odšli do Edinburškega gradu ter videli topovsko kroglo, ki naj bi jo nekoč po pomoti ustrelili v eno izmed bližnjih hiš. Obiskali smo tudi Škotski narodni muzej, kjer je predstavljena zgodovina Škotov, videli smo tudi okostja bitij, ki so nekoč živela na tem območju. Nazadnje smo si ogledali še kip zvestega psa Bobbyja, ki je še mnogo let po lastnikovi smrti čakal na njegovem grobu.

Prehodili smo več kilometrov, da smo prišli do obale in do Royal Yacht Britannie. Stopili smo na ladjo, na kateri sta veliko časa preživela tudi princesa Diana in princ Charles, in si ogledali njeno notranjost.

Zadnji dan smo se najprej povzpeli na Calton Hill, nato smo odšli še v Škotsko narodno galerijo, kjer smo videli dela Van Gogha, Moneta in ostalih vrhunskih umetnikov. Čisto na koncu smo imeli še čas za nakupe na ulici Princess Street. Polni lepih vtisov smo se z avtobusom odpeljali do letališča in poleteli proti Münchnu, od tam pa nas je avtobus varno pripeljal domov.

 

Klara Klobasa, 3. a

Nazaj