29. september je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, z namenom spodbuditi posameznike in organizacije, da razmislijo o svojih navadah in ukrepih za zmanjšanje količin odpadne hrane. Ta dan je priložnost, da se ustavimo in razmislimo, kakšen je naš odnos do hrane.

V Sloveniji smo samo v letu 2024 zavrgli 168.318 ton hrane, kar je približno 79 kg zavržene hrane na prebivalca. Največ hrane konča med odpadki v gospodinjstvih – skoraj polovica, pomemben delež odpade tudi na gostinstvo, proizvodnjo in trgovino.

Tolikšne količine niso le etično vprašanje, temveč pomenijo tudi izgubljene vire, povečane stroške in dodatno breme za okolje. Ko hrana konča v smeteh, se z njo izgubijo tudi vsi vloženi viri, kot so voda, energija, delo kmetov in predelovalcev, zato zmanjšanje izgub hrane ni zgolj osebna odločitev, temveč skupna odgovornost.

Kako lahko začnem že danes?

Doma obroke načrtujem, bolj premišljeno nakupujem, hrano ustrezno shranjujem, hitro pokvarljiva živila zamrznem ali predelam, pripravim toliko, kot bom pojedel, ustvarjalno uporabim presežke …

V šoli obroke naročam sproti; jih pravočasno odjavim, če jih ne nameravam prevzeti; prosim za manj, če je porcija prevelika; podarim drugemu, če česa ne jem …

S temi enostavnimi koraki lahko vsak posameznik vsak dan precej pripomore k skupnim prizadevanjem za zmanjšanje izgub hrane. Vsak narejen korak šteje. Skupaj lahko (so)ustvarimo sistem, v katerem hrana najde pot do krožnika in ne do smeti.

Spoštujmo hrano, saj je preveč dragocena dobrina, da bi jo zavrgli.

Skip to content