Udeležil sem se mednarodne nemške olimpijade IDO, ki je potekala v mestu Göttingen v Nemčiji od 15. do 22. julija. Tam smo bili nastanjeni v dijaškem domu, kjer smo preživeli večino prostega časa. Skoraj vsak dan smo obiskali forum “Wissen”, kjer smo se spoznali z različnimi tematikami in se udeležili delavnic, ki so bile del tekmovanja. Pred tekmovanjem smo imeli v dijaškem domu tudi priprave za pisno sporočanje in pogovor v skupini.

Tekmovanje so sestavljali pisni del, pogovor v skupini in improvizacijski pogovor. Potekal je na ravneh A2, B1 ali B2, kamor so nas uvrstili s testom preko spleta pred prihodom. Jaz sem se bil v skupini B2.  

Prvi dan sta nas sprejela županja Göttingena in vodja projekta IDO. Torek, sredo in prvi del četrtka smo preživeli v forumu Wissen, drugi del četrtka in petek pa smo se pripravljali na tekmovanje. V soboto in nedeljo je sledilo tekmovanje, rezultate pa smo izvedeli na podelitvi v ponedeljek, 22. julija. V petek smo imeli tudi koncert, ki so ga sestavljale skupine, kot sta npr. Woanders in Tscharällo.

V dijaškem domu smo se lahko vsak večer pred nočnim mirom udeležili še prostovoljnih delavnic, ki so bile namenjene zbližanju nas tekmovalcev in zaposlenih, ki so nas spremljali v domu, po mestu in v forumu. Po koncu tekmovanja smo v ponedeljek imeli še poslovilno zabavo v dvorani dijaškega doma, v torek, 23. julija, pa sem se napotil nazaj proti Sloveniji.

Izkušnja je bila odlična in edinstvena, saj so se srečale najrazličnejše kulture in se med sabo povezale.

David Jelen, 4. A

Skip to content