Varna in odgovorna uporaba spleta

“Občutki anonimnosti, svobode, nedotakljivosti in vsemogočnosti, ki jih mladim daje internet, povzročajo, da najstniki preizkušajo meje spodobnega, dovoljenega in varnega ter jih pogosto tudi prestopijo. V izobraževalnem programu z naslovom Varna in odgovorna uporaba spleta jih bomo zato seznanili z osnovami spleta in jih podučili o morebitnih nevarnostih, ki nanje prežijo ob prekomerni uporabi interneta, nepazljivem razkrivanju osebnih podatkov in deljenju zasebnosti s širnim svetom.” To so besede iz napovednika predavanja, ki so se ga v torek, 14. 3. 2017, udeležili vsi dijaki prvega letnika Gimnazije Lava. Gospod Tilen Dominko iz Zavoda Varni internet jim je na konkretnih primerih predstavil mnoge pasti neprevidne uporabe spleta in družbenih omrežij.

Nekaj mnenj dijakov:

  • Med predavanjem sem pomislil, kako zaseben je moj profil na Facebooku, Instagramu … Verjetno si bom nastavil profil na vseh družbenih omrežjih na zasebno.
  • Predstavitev se mi je zdela zanimiva in poučna. Velikokrat so nam že predavali o spletu in njegovih pasteh, a to predavanje je bilo najboljše. Predstavljeno nam je bilo tudi slikovno gradivo.
  • Predavanje je bilo super. Včeraj po njem sem si uredil vse račune na družbenih omrežjih. Zanimivo je bilo izvedeti, kaj vse se z nepravilno uporabo spleta lahko zgodi.
  • Zelo zanimivo predavanje. Zdi se mi srhljivo, kako hitro se lahko nekdo dokoplje do tvojih podatkov.
  • Bilo je kar zanimivo, čeprav sem veliko stvari že slišal v osnovni šoli. Izstopali so podatki, ki so bili res presenetljivi. Tudi slike in zgodbe s spleta so bile zanimive.
  • Predavanje se mi je zdelo zanimivo. Predavatelj je na zanimiv način predstavil temo, da sem se zamislil o spletni varnosti.
  • Bilo je zabavno in zelo poučno, na trenutke tudi grozno, kaj vse ostane na spletu. To predavanje bi moralo biti v OŠ, saj je zdaj za nekatere že prepozno.
  • Predavanje je bilo poučno, izvedel sem veliko stvari o varni rabi interneta, predvsem o družbenih omrežjih (česa ni pametno objaviti). Doma sem takoj uredil svoj profil na Facebooku.

 

Karmen Kotnik

Nazaj