Svetovni teden poučevanja računalništva in informatike na Gimnaziji Lava

Na Gimnaziji Lava smo se med 5. in 9. 12. 2016, ko je potekal svetovni teden poučevanja računalništva, ponovno pridružili globalnemu gibanju Ura za kodo (Hour of Code), v katerem sodeluje več kot 180 držav. Po celem svetu je bilo letos vključenih več kot 10 milijonov uporabnikov in organiziranih je bilo 162.494 dogodkov. Naša šola je bila ena izmed 67 šol v Sloveniji, kjer smo dijakom predstavili delček računalniškega razmišljanja. Gre namreč za dogodek, kjer se učenci v eni uri preizkusijo v programiranju in reševanju problemov.

Ker smo vedno bolj odvisni od moderne tehnologije, je pomembno, da znajo dijaki novo tehnologijo ne samo uporabljati, temveč tudi razumeti njeno delovanje in jo uporabiti za ustvarjanje ter reševanje problemov.

Na naši šoli so se z osnovami programiranja na drugačen, zanimivejši način seznanili vsi dijaki 1. letnika pri urah informatike in tisti v višjih letnikih, ki so za svoj izbirni predmet izbrali informatiko ali računalništvo. S pomočjo odlično pripravljenih gradiv na spletni strani https://code.org/learn so lahko spoznali, kaj se skriva v ozadju računalniških iger. Vsi so se preizkusili v igri Frozen (Ledeno kraljestvo), tiste hitrejše pa sta najbolj navdušili igri Vojna zvezd in Minecraft.

Namen je bil dosežen, če smo vsaj nekatere uspeli prepričati, da programiranje ni samo za izbrance in da bodo še kdaj preizkusili katero izmed aktivnosti (code.org), ki so ves čas dostopne brezplačno.

Karmen Kotnik, Tomislav Viher

Nazaj