ŠE VEDNO VOZIM – VENDAR NE HODIM

V sredo, 21. 9. 2016,  smo dijaki 3. letnika Gimnazije Lava v okviru projekta Še vedno vozim – vendar ne hodim in dneva EDWARD (evropski dan brez smrtnih žrtev v prometu) prisluhnili predavanju paraplegika Žige Breznika, ki je na vozičku že 22 let. To predavanje nam je omogočilo vpogled v življenje invalidne osebe in tiste težave, s katerimi se spopada in jih »običajni posameznik« na prvi pogled sploh ne opazi, na koncu pa ugotovi, da je nezmožnost hoje še najmanjši problem med vsemi.

Sledila je novinarska konferenca, na katero so prišli tudi Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, David Razboršek, vodja gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim, Elvis Herbaj, predstavnik Policijske uprave Celje, Aleksander Troha, direktor Zavarovalnice Triglav (OE Celje), Martin Grosek, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Mestni občini Celje, Igor Dosedla, direktor Šolskega centra Celje, in Marija Gubenšek Vezočnik, ravnateljica Gimnazije Lava.

Vsak izmed njih je podal nekaj nasvetov o prometni varnostni in opozoril na obnašanje v prometu. Govorniki pa so še posebej poudarili problematiko vožnje pod vplivom alkohola oz. drugih opojnih substanc ter telefoniranja med vožnjo. Izvedeli smo še, da statistično in dolgoročno gledano število smrtnih žrtev na slovenskih cestah upada, kar je pozitiven trend, ki smo ga dosegli z ozaveščanjem ljudi in akcijami, kot je bila današnja. Predavanje je bilo zelo zanimivo in bi ga priporočila vsem, saj smo vsi aktivni udeleženci v prometu.

Mirjam Končan, 3. d


Avtorica fotografij: Urša Podgoršek, 3. a

Nazaj