S poezijo Ferija Lainščka je prišla pomlad

Prvi pomladni dan je tudi dan poezije. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je zapisal, da je to dan, ko pesem budi v nas vero v moč besede. S tem se strinjamo vsi, ki smo se v torek, 21. 3. 2017, udeležili literarnega večera v knjižnici Šolskega centra Celje.

Gost večera je bil slovenski pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist Feri Lainšček. Pogovor z njim je pripravila in vodila dr. Breda Marušič. Kot odlična poznavalka Lainščkovega delovanja se je z vprašanji mojstrsko sprehajala skozi različna obdobja njegovega življenja in ustvarjanja. Pogovor je potekal v sproščenem in prijetnem vzdušju.

Pogovor s Ferijem Lainščkom je vodila dr. Breda Marušič. FOTO: Luka Rojnik

Feri Lainšček se je širši javnosti približal predvsem s spevnimi in uglasbenimi pesmimi ter filmi, posnetimi po njegovih romanih. Zato se zdi, da se avtor giblje na meji med resno in popularno oz. trivialno literaturo. Sam je pojasnil, da je rad med ljudmi in da bi pisatelji morali biti v stiku z ljudmi ter prisluhniti njihovemu mnenju. Prav zato je aktiven tudi na družbenih omrežjih, kjer njegova besedila dosežejo veliko ljudi, ki radi prebirajo njegova dela. Poudaril je, da je s tem uresničil tudi življenjsko željo, da bi izdajal lasten časopis.

Lainšček verjame, da ima umetnost moč, da spreminja svet ali pa vsaj vpliva na dogajanje. Kot umetnik se je tudi družbeno angažiral. Njegov pesniški slog se je skozi leta spreminjal, življenje pa mu narekuje, kaj naj piše. Priznava, da je prekmurska ravnica pustila v njem globoko sled in si ne zna predstavljati, da bi svoje junake postavil v kakšno drugo okolje. Že kot otroku mu je uspelo prehajati skozi nevidno steno, postavljeno med romskim (ciganskim) svetom in nami.

V številnih delih se Lainšček postavi v žensko vlogo. Pravi, da ima srečo in v njem zlahka pride do izraza ženska intuicija. Za to je hvaležen materi, ki mu je dovolila izražati čustva, tudi ljubezen. Slednja je po njegovem mnenju gonilo in smisel življenja ali pa usodno zaznamuje človeka, kar je značilno tudi za njegove literarne junake.

Nastopajoči dijaki z mentorico in voditeljico. FOTO: Luka Rojnik

Pogovor so harmonično dopolnjevale glasbene točke. Dijaki z vseh šol Šolskega centra Celje so z vrhunsko izvedbo Lainščkovih uglasbenih pesmi navdušili poslušalce, tudi našega gosta. Nastopili so Anja Užmah, Gašper Rataj, Nace Pogačar, Jure Jordan Kozjak, Miha Gradišnik, Klemen Roc, Matej Gobec, Luka Krušič, Marko Randl in Žiga Gačnik. Njihova mentorica je bila Metka Jagodič Pogačar.

Petra Kotnik

 

Nazaj