Potepanje po prestolnicah in nova prijateljstva

V nedeljo, 7. 4. 2019, smo se dijaki 1. in 3. letnika odpravili na težko pričakovano mednarodno izmenjavo na Češko. Najprej smo se ustavili v Bratislavi, slovaškem glavnem mestu, ki nas je prevzela s svojo lepo arhitekturo. Ko smo v večernih urah prispeli v Stražnice, so nas že pričakovali naši novi prijatelji.

Na šoli so nas sprejeli s tradicionalno češko glasbo, njihova šolska folklorna skupina pa nam je zaplesala nekaj tradicionalnih plesov. Sledila sta ogled šole in sprejem pri namestniku župana, nato smo po skupinah raziskovali Stražnice.

V torek smo se odpravili na celodnevni izlet v češko prestolnico Prago. Ogledali smo si grad, se sprehodili čez Karlov most, prisluhnili številnim uličnim umetnikom ter se posladkali s trdelnikom, tipično sladico.

Sredino dopoldne je minilo v znamenju športa. Češki prijatelji so nas naučili nekaj plesov in tako smo skupaj peli in plesali. To je bilo šele ogrevanje, kajti sledila je igra odbojke v šolski telovadnici, nato pa še izlet v Buchlovice.

Zadnji dan v Stražnicah smo se odpravili do bližnje tovarne, ki je pod Unescovo zaščito. Izvedeli smo, kako barvajo blago, da postane indigo temnomodre barve, in kako ga nato okrasijo z belimi potiski. Takšno blago nato uporabijo za izdelovanje čevljev, torbic in kot material za izdelavo narodnih noš. Presenečeni smo bili nad dejstvom, da vsa dela opravijo ročno. Odšli smo nazaj v šolo, kjer nas je čakal kviz, nato pa smo se poslovili od svojih prijateljev. Na poti proti Sloveniji smo se ustavili še na Dunaju, kjer smo si ogledali najpomembnejše znamenitosti.

Mednarodna izmenjava s Čehi je bila nepozabna izkušnja. Čeprav me je bilo na začetku izmenjave malo strah, kako bom preživela cel teden pod isto streho z družino, ki skoraj ni govorila angleško, sedaj svoje odločitve, da grem na izmenjavo, ne obžalujem niti za sekundo. Komaj čakam, da jih junija ponovno srečam.

Maša Volavšek, 3. b

Nazaj