Potep po romantični Franciji in temperamentni Španiji

Dijaki Gimnazije Lava smo se med počitnicami podali novim doživetjem naproti. V petek, 27. 10. 2017, smo se v poznih večernih urah zbrali pred Šolskim centrom Celje in se odpeljali v Provanso. Najprej smo si ogledali mesto Aix-en-Provence, kjer so nas očarali številni vodnjaki in živahen utrip na tržnici. Nato smo imeli nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta, proti večeru pa smo se peljali v Carcassonne, kjer smo prenočili.

Naslednje jutro smo si ogledali trdnjavo Carcassonne. Za mogočnim obzidjem se skriva pravo srednjeveško mesto, ki s svojo arhitekturo in pestro turistično ponudbo ni nikogar pustilo ravnodušnega. Po ogledu smo pot nadaljevali v Španijo, natančneje v Bilbao, ki je glavno mesto pokrajine Baskija. Tam smo si ogledali znameniti Guggenheimov muzej moderne umetnosti.

V ponedeljek smo se najprej odpeljali do Gernike, mesta, ki so ga leta 1937 nacisti skoraj v celoti porušili. Tragedija in trpljenje ljudi sta zaznamovala slikarja Pabla Picassa in tako je nastala znamenita slika Gernika. V mestu smo se sprehodili po tržnici in videli tudi hrast, pod katerim prisegajo voditelji in predstavlja svobodo baskovskega naroda. Pot nas je nato vodila do otočka Gaztelugatxe, ki je bil prizorišče snemanja znane serije Igra prestolov. Sprehodili smo se do samostana na vrhu in uživali v razgledu. Popoldne smo se vrnili v Bilbao, se sprehodili mimo najpomembnejših znamenitosti tega tretjega največjega španskega mesta in imeli precej prostega časa za nakupe.

Zadnji dan smo se odpeljali do letovišča San Sebastian, kjer smo se najprej sprehodili po dolgi peščeni plaži, sledil je ogled mesta. Čakala nas je vožnja nazaj v Francijo, kjer smo obiskali še znamenito mesto Lurd. Od tam pa smo se odpeljali v Toulouse in s tamkajšnjega letališča smo zvečer poleteli proti Benetkam. Tam nas je pričakal avtobus, s katerim smo se varno vrnili v Celje.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč, saj smo videli mnogo lepih krajev, spoznavali utrip življenja v njih in ob tem zelo uživali. Med nami pa so se spletle nove prijateljske vezi. Upam, da se bom lahko še kdaj udeležila kakšne podobne ekskurzije, saj na ta način obogatimo svoje znanje, širimo obzorja in pridobivamo nepozabne izkušnje.

Maša Volavšek, 2. b

 

Nazaj