Pokal Lego Masters ponovno na Lavo

V petek, 17. 3. 2017, so se dijaki Gimnazije Lava (kar 17 jih je letos sodelovalo v šestih ekipah) pridružili vrstnikom z drugih slovenskih šol na tretjem turnirju Lego Masters za dijake, ki ga organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Ekipa Stari mački (Janez Petauer, Jernej Pevec in Gašper Lončar iz 3. f) je pokal po enoletnem premoru vrnila na Gimnazijo Lava, kjer tisti (tudi njihov) izpred dveh let že krasi računalniško učilnico. Uspeh sta s tretjim mestom dopolnila dijaka 4. e (Žiga Volavšek in Luka Četina), ki sta sestavljala ekipo z imenom Megabota. Reševanje problemov in medsebojno sodelovanje pa sta poleg pridobljenega znanja in tekmovalnega uspeha tisto, kar bodo s seboj v življenje odnesli prav vsi, ki so se v preteklih dveh oziroma treh mesecih pripravljali na ta turnir.

Organizatorji so letos nalogo nekoliko spremenili in tekmovanje je postalo še zanimivejše. Osnova je sicer še vedno enaka: iz kock Lego je potrebno izdelati robota in napisati program, ki prepozna objekte različnih barv in jih prenaša v istobarvne zbiralnike na drugi strani poligona (več na https://lego-masters.si/naloga-2017-za-dijake/). Sliši se enostavno, kajne? Kar poskusite …

Dopoldanske kvalifikacije so potekale dokaj mirno. Nekatere ekipe so imele malo več, druge malo manj smole ali sreče. Pogled na rezultate po izločilnih bojih nam je vlil dodatni optimizem. Med štiri najboljše ekipe sta se uvrstili dve ekipi Gimnazije Lava in dve s Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, tako da je bil uspeh Šolskega centra Celje v polfinalu in finalu zagotovljen. Napetost se je stopnjevala iz vožnje v vožnjo. V zelo izenačenem finalnem boju (na tri dobljene tekme) med ekipama Stari mački (GL) in Kakao (SŠ KER) je bil robot Starih mačkov za malenkost natančnejši in Janez, Jernej ter Gašper so ponovno postali zmagovalci med dijaškimi ekipami.

Iskrene čestitke!

Mentorja
Karmen Kotnik in Tomislav Viher

Nazaj