Pokal Lego Masters 2019 ponovno na Lavo

Pred finalno vožnjo – robot mora biti na točno določenem mestu

Pred finalno vožnjo je treba očistiti tudi progo in natančno nastaviti robota

V četrtek, 11. 4. 2019, so na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani v okviru prireditve Dnevi avtomatike organizirali dijaško robotsko tekmovanje Lego Masters. Udeležilo se ga je 27 dijaških ekip z različnih šol. Gimnazijo Lava je letos zastopalo šest ekip, ki so bile ponovno odlične.

Dijaki so morali iz kock Lego izdelati robota in napisati program, ki je prepoznaval objekte različnih barv in jih prenašal v istobarvne zbiralnike na drugi strani poligona (več na https://lego-masters.si/?page_id=2251). Letošnji tekmovalni poligon je bil nekoliko bolj zapleten od tistih iz prejšnjih let, saj so mu dodali še klančine, ki so robotom otežile vožnjo, zgradbo ter programsko rešitev je bilo potrebno še natančneje načrtovati. Naše ekipe so se pripravljale dobre tri mesece. Vsem je uspelo sestaviti robota in seveda zelo dobro napisati program, ki ga je vodil.

Dve ekipi sta se uspešno prebili med osem najboljših (Banananas – Andraž Pevcin, Matic Pesjak in Tadej Jeršič ter Nerešljiva uganka – Tomi Božak, Timotej Cerjak Šalamon, Tit Podhraški in Lara Zupanc). Ekipa Banananas se je z odličnimi vožnjami uvrstila v polfinale, kjer so ji družbo delali še ekipi s Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ter Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje ter ekipa Gimnazije Kočevje.

Robot naših četrtošolcev je bil prepričljivo boljši od konkurentov tudi v polfinalnih in finalnih vožnjah. Andraž, Matic in Tadej so bili letos tako nagrajeni za ves trud, ki so ga vložili v reševanje naloge, in vso smolo, ki so jo imeli na tem tekmovanju v preteklih letih. Gimnazijo Lava bo tako krasil že tretji pokal s tega turnirja.

Iskrene čestitke.

Mentorja
Karmen Kotnik in Tomislav Viher

Ekipe Gimnazije na tekmovanju Lego Masters 2019

Finalna vožnja pod budnim nadzorom sodnikov in Matica ter Andraža

Nazaj