Pod dežnikom frankofonije

20. marec je mednarodni dan frankofonije, saj število govorcev francoščine iz leta v leto narašča, francoščina pa ima pomembno vlogo v svetu: poleg angleščine je edini jezik, ki se govori na vseh kontinentih, je tretji najbolj uporabljen jezik v svetovnem gospodarstvu in je delovni jezik inštitucij (Evropska unija, Nato, Organizacija združenih narodov …). Letos se je ravno na ta dan v Celju odvil že 19. Frankofonski dan, ki ga organizira Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter s Francoskim inštitutom v Sloveniji. Celjski dom so napolnili učenci, dijaki in študentje, ki imajo radi francoščino in se jo tudi učijo v šoli.

Prireditev je bila zaključek razvojno-raziskovalnega projekta francoščina na različnih kontinentih. Mladi so s pomočjo svojih mentorjev več mesecev raziskovali frankofonske dežele, kjer so prisotni tudi drugi jeziki in kulture. Na zaključni prireditvi so obiskovalce s pesmijo, plesom, igro in filmom popeljali na potovanje po deželah, kjer je francoščina eden od uradnih jezikov. V preddverju velike dvorane Celjskega doma so bile postavljene stojnice, kjer so gostje lahko spoznali in poskusili značilne jedi iz teh držav. Mentorji so s prispevki sooblikovali prvo številko časopisa Francojour, ki je nastal ob tem dogodku. 

Med sodelujočimi je bila tudi Gimnazija Lava. Dijakinje 3. letnika so od decembra naprej pri pouku spoznavale Senegal, državo, o kateri pred tem niso vedele skoraj nič. Obiskala nas je tudi gospa Tanja Prodan, Slovenka, ki z družino živi v Senegalu. Povedala nam je več o življenju v tej afriški državi, predstavila je tudi zanimivosti, ki jih preko spleta in v knjigah ne bi mogli najti. Iz vsega tega je nastala kratka igra z naslovom Učna ura, ki na humoren in izviren način govori o Senegalu. Na odru so nastopile Sara Pečovnik, Neža Lesjak, Diana Jernej (3. c) in Tjuša Sims (3. b). Špela Vasle, Anja Tamše in Anja Šketa (3. c) so na stojnici obiskovalcem ponudile doma narejeno senegalsko sladico iz čokolade in arašidov ter mangov sok. Dijaki 1. b so pod vodstvom profesorice Darje Povše izdelali senegalsko zastavo,  simbole te države pa so naslikali na dežnik, ključni rekvizit na odru.

Prireditve so se udeležili tudi ravnatelji sodelujočih šol, predstavniki Mestne občine Celje, Zavoda RS za šolstvo, Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, Francoskega inštituta v Ljubljani, hrvaške ambasade v Sloveniji in Filozofske fakultete v Ljubljani. Prvič se je dogodka udeležila gospa Marion Paradas, francoska veleposlanica v Sloveniji. Navdušena je bila nad znanjem francoščine in ustvarjalnostjo mladih, v svojem govoru pa je še posebej izpostavila pomembnost znanja francoščine, saj je Francija v politiki, gospodarstvu in kulturi ena najvplivnejših držav na svetu.

 

Mentorica
Petra Kotnik

Nazaj