Obisk Hiše EU in Predsedniške palače

V četrtek,1. 2. 2018, smo se dijaki Gimnazije Lava, ki sodelujemo pri programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, na povabilo Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo odpravili na ekskurzijo v Ljubljano.

Najprej so nas prijazno sprejeli v Predsedniški palači. Po ogledu smo izvedeli veliko o delu predsednika in pomembnih osebnostih, ki jih sprejme v svoje prostore. Kasneje smo se tam udeležili tudi zanimivega pogovora o poklicih prihodnosti. Predstavili so se nam Urška Stanovnik, Chief  Happiness Officer v podjetju Optiweb; Srdjan Trifunović, vodja 505VR na področju virtualne resničnosti; Andrej Orožen, soustanovitelj podjetja Dewesoft, ter Matic Vizjak, inovativni mladi kmet. Pogovor je s svojimi izkušnjami na področju znanosti vodil fizik in filozof Sašo Dolenc. S pogovorom so nas mlade navdihnili, da začnemo razmišljati o prihodnosti in nadgradnji poklicev ter nam jih poskusili čim bolj približati. Po zanimivem dogajanju v Predsedniški palači smo se odpravili še v Hišo EU.

Hiša Evropske unije združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Informacijsko središče Hiša Evropske unije pa je njuna skupna kontaktna točka za državljane. Tam smo s pomočjo novih multimedijskih naprav reševali kviz in se naučili, kako delujejo institucije EU in kako to vpliva na naše vsakdanje življenje. Na interaktivnih stenskih ekranih so bili predstavljeni poslanci Evropskega parlamenta in evropski komisarji. Da pa smo svoje znanje še utrdili in nadgradili, smo poslušali še kratko in zanimivo predavanje.

Domov smo prinesli kar nekaj prospektov in brošur, ki si jih lahko vzamete ali le ogledate v šolski knjižnici. Vljudno vabljeni.

Hana Leskovar in Sara Vidic, 1. b

Nazaj