Nepozabna mednarodna izmenjava

V soboto, 9. junija 2018, smo se dijaki 2. b odpravili v nemški Singen na drugi del mednarodne izmenjave. Ob dobrem vzdušju na avtobusu je vožnja hitro minila. Prvi postanek smo naredili ob jezeru Chimmsee. Z ladjico smo se popeljali na otok Herreninsel in občudovali grad Herrenchimmsee, ki je bil last Ludvika II. Bavarskega.

V nedeljo smo se srečali z nemškimi dijaki in skupaj odšli v mesto Konstanca ob Bodenskem jezeru, kjer je živela tudi Barbara Celjska. Tam smo se z ladjico popeljali čez jezero v mesto Meersburg, kjer smo nekaj prostega časa izkoristili za kopanje v jezeru, nakupovanje in predvsem za raziskovanje mesta.

Naslednji dan smo se zbrali v gostiteljski šoli Hohentwiel-Gewerbeschule Singen, kjer nas je sprejel Stefan Glunk, profesor angleščine in nemščine. Povedal nam je nekaj osnovnih stvari o Bodenskem jezeru in Singnu. Sledili sta skupinski igri pred šolo in hitro smo spoznali, kako pomembna sta dobra medsebojna komunikacija in sodelovanje cele skupine za dosego cilja. Po ogledu Singna smo se odpeljali do izvira Donave.

Torkovo dopoldne je bilo v znamenju skupinskega dela. Naša skupina je obiskala plantažo paprik. Prav nihče ni ostal ravnodušen ob ogledu rastlinjaka za gojenje paprik, velikem kar 16 nogometnih igrišč. Popoldne smo se odpeljali v mesto Stein am Rhein v Švici. Mesto nas je prevzelo s srednjeveško podobo, poseben utrip pa mu dajejo družabni dogodki in številne kavarne. Odšli smo tudi na plažo, kjer smo kljub slabšemu vremenu z veseljem izkoristili čas za kopanje v reki Ren. Sprva nas je zelo presenetil močan tok reke, a smo se ga hitro navadili. Sledilo je presenečenje, saj so nas naši nemški prijatelji peljali na Renske slapove.

V sredo smo dan namenili celodnevni ekskurziji v Stuttgart, glavno mesto južnonemške zvezne dežele Baden-Württemberg. Obiskali smo muzej Mercedes-Benz, kjer smo se v sodobnem stavbnem kompleksu sprehodili skozi zgodovino razvoja avtomobilov.

V četrtkovo jutro smo se vsi zbudili s težkim srcem, saj je to bil naš zadnji dan v Nemčiji. Z nemškimi prijatelji smo se lotili priprave na predstavitev skupinskega dela, ko smo svoja doživetja predstavili ostalim. Po skupinskem kosilu smo se poslovili od naših prijateljev z obljubo, da se še kdaj srečamo. Pot nas je nato vodila še v München, kjer smo si ogledali glavni trg in mestno hišo.

Mednarodna izmenjava je bila zame nepozabna izkušnja, saj sem videla veliko novih krajev, spoznala nove prijatelje in nadgrajevala svoje znanje tujih jezikov. Upam, da se bom lahko  udeležila še kakšne mednarodne  izmenjave, saj na ta način postajamo razgledani, odprti za tuje kulture in stkemo prijateljske vezi, ki lahko trajajo večno in dokazujejo, da nobena prepreka (jezikovna ali geografska) ni močnejša od prijateljstva.

 

Maša Volavšek, 2. b

Nazaj