Nemška avantura

V ponedeljek, 1. 4. 2019, smo se dijaki 2. b s profesoricama Katarino Petač in Katarino Obreza odpravili v Nemčijo na mednarodno izmenjavo s šolo Hohentwiel – Gewerbeschule Singen. Med potjo smo se ustavili ob čudovitem Kimskem jezeru in se z ladjico odpravili na Herreninsel, kjer smo si ogledali palačo Ludvika II. Bavarskega. Ko smo se naužili lepot njegovih vrtov, smo pot nadaljevali v Singen, kamor smo prispeli šele pozno zvečer.

V torek so nas v šoli pričakali nemški dijaki, ki so bili septembra na izmenjavi v Celju, in koordinator izmenjave Stephan Glunk, ki nam je predstavil program izmenjave. Po sprejemu so sledile zabavne igre, po kosilu pa smo se polni energije odpravili na čudovit grad Hohentwiel, s katerega smo občudovali mesto Singen z okolico. Drugi dan smo zaključili z bovlingom, ob katerem smo se še bolje spoznali.

Tretji dan izmenjave smo se po skupinah odpravili raziskovat Singen in njegovo okolico. Eni so obiskali muzeje, drugi so izdelovali izdelke iz stekla, likovno ustvarjali, si ogledali plantažo paprike in kokošjo farmo, sodelovali v plesni delavnici. Po kosilu smo z avtobusom prečkali švicarsko mejo in si ogledali Renske slapove ter slikovito mestece Stein am Rhein.

Naslednji dan je bil spet pester. Z nemškimi dijaki smo odšli v Stuttgart v muzej Mercedes-Benz, kjer smo spoznali razvoj njihovih avtomobilov. Ogledali smo si zgodovino najrazličnejših avtomobilov: dirkalnih, potovalnih, policijskih, gasilskih in prevoznih avtomobilov – avtobusov. Nato smo šli še v center glavnega mesta dežele Baden-Württemberg.

Zadnji dan druženja z nemškimi prijatelji smo v šoli izdelovali plakate o delavnicah, nato pa smo svoje delo predstavili; naše predstavitve je poslušala tudi delegacija profesorjev s Šolskega centra Celje, ki je prejšnji večer prispela v Singen. Po kosilu smo se odpravili še v Konstanco, kjer smo se po 192 stopnicah povzpeli na stolp, s katerega se je razprl čudovit razgled na mesto in Bodensko jezero. Zvečer smo sodelovali na slavnostni prireditvi, s katero smo proslavili 25. obletnico sodelovanja med našima šolama. Po večerji, pri kateri smo poskusili slovenske in nemške tradicionalne jedi, smo se z nemškimi dijaki še zadnjič podružili in se poslovili v upanju, da se še kdaj srečamo.

V soboto smo na poti domov obiskali še München, kjer smo prisluhnili uličnim glasbenikom, poskusili »bratwurst« in začutili utrip mesta. Sledila je le še dolga pot domov, na kateri smo se zabavali.

Dijaki 2. b

Nazaj