Mednarodna izmenjava na Češkem

V dneh med 23. in 27. aprilom 2017 se je 24 dijakov s profesoricama Polono Zalokar in Darinko Grešak udeležilo mednarodne izmenjave. Tokrat je mednarodna izmenjava prvič potekala z gimnazijo Purkyně v kraju Strážnice na Moravskem.

Pot do Češke je precej dolga, zato smo naredili triurni postanek v glavnem mestu Slovaške, v Bratislavi. Nameravali smo si ogledati grad, vendar je bil zaradi pomembnega srečanja visokih predstavnikov Evropske unije zaprt za turiste. Zato smo si ogledali nekaj glavnih znamenitosti.

V Strážnicah, kamor smo prispeli v večernih urah, nas je pričakala zelo lepa dobrodošlica. Dijaki so nas že čakali s svojimi družinami in zastavo. Nekaj jih je bilo oblečenih v narodne noše, za dobrodošlico pa so nam ponudili kruh in sol. Poslovili smo se od profesoric in se vsak s svojim češkim dijakom – gostiteljem odpravili domov. Tam smo se nato spoznali z družinami in jim dali darila, ki smo jih zanje prinesli iz Slovenije.

V ponedeljek zjutraj so nam dijaki najprej predstavili šolo, mesto Strážnice in svojo državo. Njihova šola ima 320 dijakov in se nahaja v središču Strážnic. Potem so nam razkazali šolo in nas naučili nekaj uporabnih besed,  šolski bend pa nam je zaigral tradicionalne češke pesmi. Nato smo se odpravili v mestno hišo, kjer nas je sprejel župan mesta. Predstavili so nam zgodovino svojega kraja in postregli s tradicionalnimi kolački, ki so nam bili vsem zelo všeč. Popoldan smo se odpravili v park proti graščini Zámek, kjer je razstava narodnih noš. Ob koncu dneva smo se v  parku ob družabni igri še bolje spoznali.

V torek smo se odpravili v Prago, kjer smo si med sprehodom ogledali glavne znamenitosti tega mesta. Ravnateljica in ena izmed profesoric češke gimnazije sta nam povedali veliko zanimivosti. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za nakup spominkov. Praga nas je vse zelo navdušila, saj je resnično lepo mesto. Veliko nas je tudi poskusilo zelo okusne trdelnike, znamenito sladico. Čeprav ni češkega izvora, jo je vredno poskusiti.

V sredo smo se naučili tradicionalni ples in pesmi. Čeprav nam ples ni šel najbolje, smo se zelo zabavali. Po kosilu smo se odpravili v bližnje mesto Petrov, kjer smo si ogledali graščino s parkom.

V četrtek smo v šoli ponovili ples, si ogledali zanimive poskuse pri fiziki in se po kosilu poslovili od gostiteljev ter se odpravili proti domu. Slovo od čeških dijakov je bilo za nas precej težko in veliko nas je imelo solzne oči. Z mislijo, da se čez dober mesec spet vidimo, smo si pomahali v slovo. Na poti domov smo naredili še triurni postanek na Dunaju, kjer smo si ogledali Prirodoslovni muzej. V Celje smo prispeli v poznih večernih urah. 

Taja Jančič, 3. b

Fotografije

Tudi na Češkem so poročali o izmenjavi

Nazaj