Mednarodna izmenjava na Češkem

Nekateri dijaki 2. a, 2. d, 3. b in 3. c smo se med 22. in 26. aprilom 2018 udeležili mednarodne izmenjave v kraju Strážnice na Moravskem.

Na poti do Češke smo se ustavili v Bratislavi, glavnem slovaškem mestu, in si jo ogledali. Na cilju so nas že nestrpno čakali češki dijaki, eni so bili oblečeni v narodne noše, drugi so nam za dobrodošlico ponujali kruh s soljo. Nato je vsak poiskal svojo družino gostiteljico in z njo preživel preostanek večera.

Med izmenjavo smo nekaj časa preživeli v šoli, kjer so za nas pripravili številne aktivnosti, preostali čas pa smo namenili ogledu kraja. V ponedeljek zjutraj so nam gostitelji razkazali šolo, naučili smo se nekaj češčine, predstavili so nam Stražnice, zaigrali so nam nekaj čeških pesmi ter nam pokazali njihovo folkloro. Odšli smo tudi v mestno hišo, kjer nas je prijazno sprejel župan in nam povedal nekaj o zgodovini kraja. Postregli so nam z zelo dobrimi tradicionalnimi kolački. Po kosilu v šolski jedilnici smo se odpravili na sprehod po mestu. Ogledali smo si park, kjer smo se skozi različne igre spoznali med seboj.

V torek smo peli češke pesmi in plesali tradicionalne folklorne plese. Videli smo, kako so mladi izjemno ponosni na svojo folkloro, tradicionalno petje in glasbo ter vse to tudi ohranjajo v šolah in v folklornih ter glasbenih skupinah. Po kosilu nas je avtobus odpeljal v sosednje mesto Buchlovice, kjer smo si ogledali grad in čudovit park.

V sredo smo se v zgodnjih urah odpravili v Prago. Po skupinskem ogledu češkega glavnega mesta smo imeli nekaj prostega časa, da smo si kupili spominke in poskusili slastno sladico trdelnik, ki je nekakšna sladka skodelica iz testa, polnjena s čokolado, sladoledom in jagodami. Praga se je vsem zdela čudovita in vredna ogleda.

Četrtek je bil naš zadnji dan na Češkem. Zjutraj smo si ogledali tiskarno, kjer ohranjajo tradicijo modrega tiska, tiskajo pa posebne vzorce na blago, iz katerega izdelujejo krila, torbe, prte … Nato so nam pripravili zelo domiseln kviz o Sloveniji in Češki, vprašanja pa so bila skrita po celi šoli. Vnelo se je kar pestro tekmovanje med skupinami.

Po kosilu je bilo našega druženja konec, odpeljali smo se proti domu. Med potjo smo se ustavili še na Dunaju in si ga ogledali. Od novih prijateljev smo se težko poslovili, zato vsi nestrpno pričakujemo njihov prihod v Slovenijo.

Neža Četina, Zala Petauer in Azra Sinanović, 2. d

(Veliko) več fotografij

Video 1

Video 2

Nazaj