Gostovanje na mednarodnem tekmovanju v Budimpešti

Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje se je od 14. 4. do 18. 4. 2019 udeležil 17. mednarodnega festivala pevskih zborov v Budimpešti, na katerem je sodelovalo 36 zborov iz 15 različnih držav. Tekmovanje, katerega organizator je Meeting Music, se uvršča med zahtevnejša tekmovanja pod okriljem Inchoral ‒ International Choral Events.

Tekmovanje je bilo organizirano za 13 različnih kategorij (po starosti in stilu) z zaključnim tekmovanjem Grand Prix. Kvaliteta petja posameznih zborov je bila na izredno visokem nivoju. Naši pevci so se pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk odlično predstavili in zelo dobro zapeli tekmovalni program. S pevci je bil tudi Boštjan Korošec, ki skrbi za vokalno tehniko zbora in sodeluje pri pripravi na različne dogodke. V kategoriji G3 – mešani mladinski pevski zbori so dosegli visoko srebrno diplomo, nivo 8, kar je zelo lep dosežek. Zahteven tekmovalni program je obsegal naslednje skladbe: The Word Was God (Rosephanye Powell), zelo zahtevno in interpretativno raznoliko skladbo Libera me madžarskega skladatelja Bärdosa Lajosa, Abschied vom Walde (F. B. Mendelssohn) in novo atraktivno skladbo mladega slovenskega avtorja Sama Vovka Ta na Solbici ali Tako plešemo v Reziji. Pevce je ocenjevala 5-članska komisija. Umetniški vodja tekmovanja je bil madžarski dirigent Gäbor Hollerung, ki smo ga pevci Šolskega centra Celje že spoznali na Malti, ko je vodil nepozabno skupno petje sodelujočih zborov.

Prvi dan je pevce čakala vožnja do Budimpešte in poslušanje otvoritvenega koncerta v čudoviti Müpi, v nacionalni dvorani Béle Bartóka. Na koncertu, na katerem so sodelovali profesionalni solisti, zbori in orkester, smo prisluhnili skladbi Afriški Sanctus skladatelja Davida Fanshawea. V ponedeljek dopoldne so se pevci pripravljali na tekmovanje, popoldne pa so si ogledali Budimpešto. V torek dopoldne je sledila še vaja, potem pa so se odpravili na akustično vajo v prireditveni prostor, imenovan Budapest music center, kjer so kasneje tudi nastopali. Popoldne je zbor čakal še prijateljski koncert.

Iz Budimpešte smo odhajali polni lepih vtisov, bogatih glasbenih doživetij in z zadovoljstvom, da smo lahko bili del velikega mednarodnega dogodka, ki nas je spodbudil k novemu glasbenemu ustvarjanju. Vse pohvale tudi pevcem za prijetno druženje in vzorno zastopanje naše šole.

Andreja Ocvirk in Tjaša Verdev

Nazaj