Filmski dnevi LUX 2017

V Mestnem kinu Metropol v Celju se je v sredo, 29. 11. 2017, odvijala projekcija filma Nečista kri (Sameblod). Omenjeni film je letošnji dobitnik filmske nagrade LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. Ker je Gimnazija Lava šola, ki se je vključila v program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo bili dijaki vabljeni na brezplačen ogled filma, ki pa v Sloveniji ne bo v redni distribuciji.

Vir: Facebook Mestnega kina Metropol Celje

Film z močnim sporočilom si je bilo vredno brez dvoma ogledati. Dogaja se v dveh časovnih obdobjih; na eni strani je realnost starejše gospe, ki odide na pogreb svoje sestre, na drugi strani so trenutki preteklosti, ki se prelivajo v njenih spominih. Film prikazuje življenje Laponcev, njihovo šolanje, kako se preživljajo …  Režiserka pa želi predstaviti predvsem močne težave rasizma, ki  se vse prepogosto pojavljajo v tamkajšnjih krajih. Izvemo, da otroci nimajo veliko možnosti za izobrazbo, njihova življenjska pot pa je že vnaprej določena. Ko se Elle Marja odloči, da bo to spremenila, se znajde v veliko neprijetnih situacijah, predvsem zaradi rase. Ko doma ni več zaželena in odide nazaj med Švede, želi svoje korenine skriti, vendar se na kocu le sprijazni s tem, da je Laponka, in obžaluje vse trenutke, ki jih je zavrgla zaradi želje po drugačnosti.

Čeprav je bil ogled filma ob filmskih dnevih LUX brezplačen, si ga žal ni ogledalo veliko obiskovalcev. Menim, da je film na vseh pustil močen vtis in idejo za razmislek o dogajanju v svetu, ki ga morda še opazili nismo.

 

Pia Dolar, 1. b

Nazaj