Ekskurzija v Ljubljano

R. W. Emerson je nekoč dejal: »Ne hodi tam, kjer vodi pot. Hodi tam, kjer ni poti, in za sabo pusti sledi.«

Tako smo v sredo, 26. oktobra 2016, dijaki 1. letnika Gimnazije Lava pustili sledi v centru Ljubljane, kamor smo odšli na svojo prvo srednješolsko ekskurzijo. Tam pa nismo pustili le sledi svojih radovednih korakov, ampak smo domov odnesli tudi veliko prijetnih spominov.

Takoj po prihodu v Ljubljano smo se zbrali na Prešernovem trgu. Od tam smo odšli do Zmajskega mostu, na katerem nam je vodička pripovedovala legendo o strašnem zmaju, ki je včasih strašil v Ljubljani, in nam predstavila nekaj Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin. Pot smo nadaljevali do spomenika prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika. Nato smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad. Tam smo si ogledali film o njegovem nastanku in zgodovini. Z razglednega stolpa smo lahko občudovali jesenske barve naše prestolnice, ustavili pa smo se tudi v kapeli, katere strop krasijo grbi različnih družin, ki so vladale naši deželi. Po ogledu gradu nas je pot vodila do ljubljanske stolnice, od koder smo šli v mestno hišo k znanemu ljubljanskemu županu Ivanu Hribarju. Malo pred koncem prvega dela ekskurzije smo zavili še do Trubarjeve hiše, ogled mesta pa smo zaključili na Kongresnem trgu.

Od tam smo šli v Mestni muzej Ljubljana, v katerem smo z izkušeno vodičko spoznavali rimsko mesto Emona. Naše raziskovanje se je začelo ob rimski cesti v muzejski kleti, zaključilo pa z ogledom arheoloških parkov in rimskega zidu. Po kosilu smo si v galeriji Cankarjevega doma ogledali razstavo Nikola Tesla, človek prihodnosti. Vodič nam je na zelo zanimiv način predstavil življenje, izume in ideje tega velikega znanstvenika.

Domov smo se proti večeru vrnili rahlo utrujeni, a polni novega znanja in prijetnih vtisov.

Maruša Žučko, 1. a

Nazaj