Ekskurzija v Benetke

V soboto, 22. 4. 2017, smo se dijaki Gimnazije Lava s spremljevalci odpravili na enodnevno potovanje v eno najbolj romantičnih mest v Italiji, v Benetke.

Med vožnjo nam je gospa Darja Povše podrobno opisala zgodovino te države in njene značilnosti. Precej hitro smo prispeli do rta Punta Sabbioni, kjer smo se vkrcali na ladjo, ki nas je popeljala do naše prve točke ogleda. Otok Burano se z razlogom imenuje otok čipk ali pa otok barv, saj so odtenki rdečih, rumenih, modrih in zelenih fasad na hišah prva stvar, ki jo je moč opaziti na otoku. Zanimivo se nam je zdelo to, da čeprav je bila ura že krepko čez deseto dopoldne, so domačini šele začeli vstajati, tako da smo bili pravzaprav edini, ki smo bili že popolnoma pripravljeni na nov dan. Po dobri uri postanka na Buranu smo se odpeljali na otok Murano. Tu smo si ogledali postopek izdelave steklenih predmetov. Mojster je pred našimi očmi oblikoval najprej posodo, nato pa še čudovitega konja.

Z otoka steklenega nakita in okraskov smo se podali do srca Benetk. Skupaj smo si ogledali trg sv. Marka, Doževo palačo, Most vzdihljajev in most Rialto. Po sprehodu skozi labirint ozkih ulic smo prispeli do galerije Scuola Grande di San Rocco, kjer so danes razstavljena Tintorettova dela iz pozne renesanse. Vsaka slika je veličastna in nekaj edinstvenega v beneškem slikarstvu, zagotovo so izjemne predvsem zaradi svoje velikosti, največja med njimi meri kar petnajst kvadratnih metrov.

Nato smo se sami sprehajali po mestu in poskusili pico, pripravljeno po italijanskem skrivnem receptu, ali pa morda samo pojedli kakšno sladico in kepico sladoleda. Kasneje nas je ladjica odpeljala do avtobusa. V poznih večernih urah smo se vrnili v Celje res malo utrujeni, a kljub temu polni novega znanja in prelepih spominov.

Nazaj