Ekskurzija na Irsko

V petek, 31. 3. 2017, smo se dijaki Gimnazije Lava odpravili na ekskurzijo v irsko prestolnico Dublin. Tja smo poleteli z letališča v Budimpešti. Takoj po prihodu v Dublin smo začeli z ogledom mesta. Med znamenitostmi smo videli tudi spomenik, postavljen v spomin na veliko pomanjkanje krompirja, kar je povzročilo hudo lakoto, zaradi česar je veliko ljudi umrlo ali pa so se Irci izselili v ZDA. Zanimiv je bil tudi most v obliki harfe, ki je tudi simbol Irske.

Naslednji dan smo se odpravili na zahodno obalo Irske in si ogledali Moherske klife. Med potjo smo se ustavili v mestih Galway in Kylemore Abbey, kjer smo si ogledali graščino. Tretji dan smo začeli z zajtrkom v lokalni restavraciji. Sledil je ogled muzeja Dublina, kjer je prikazano življenje Vikingov, ki so se naselili na Irskem, nato pa še ogled irskega naravoslovno-zgodovinskega muzeja. Dan smo tudi preživeli kot Vikingi, saj smo se udeležili Viking Splash Toura z vozilom dvoživko/amfibijo, kjer nam je lokalni vodnik podrobneje predstavljal Dublin po kopnem in reki, vmes pa nas je tudi večkrat nasmejal. Videli smo še kipa znamenitih irskih književnikov Oscarja Wilda in Jamesa Joycea. Zvečer smo se sprehodili do Temple Bara, dela Dublina, ki je središče nočnega življenja in zabave v mestu.

Zadnji dan smo si ogledali Guinness Storehouse, eno od zgradb v lasti irske pivnice Guinness. Predstavili so nam zgodovino pivovarne Guinness – od nastanka do danes. Videli smo tudi dokument, ki prikazuje, kako je ustanovitelj Arthur Guinness najel pivovarno, v kateri se prideluje pivo, za 9000 let, saj je bil trdno prepričan v njeno prihodnost. Sledilo je še veliko prostega časa za nakupovanje na glavnih nakupovalnih ulicah O’Connell in Grafton. Nato smo z letališča Dublin poleteli proti Budimpešti in se vrnili v Celje v zgodnjih jutranjih urah.

Rok Majcenović, 1. b

Nazaj