Ekskurzija na Dunaj

Dijaki 2. letnika Gimnazije Lava smo v petek, 6. 10. 2017, odšli na strokovno ekskurzijo v okviru nemškega jezika. Med vožnjo do Dunaja smo imeli dijaki predstavitve o Avstriji, Dunaju, znamenitostih, slavnih skladateljih in tipičnih avstrijskih specialitetah. Nekatere je pokomentirala tudi naša vodnica Vesna Golner.

Po prihodu v avstrijsko prestolnico smo si najprej ogledali Hundertwasserhaus – slikovito stanovanjsko hišo z zelo posebno arhitekturo, nato pa se z avtobusom peljali po Ringu, kjer smo med drugim videli Dunajsko opero (ena prvih stavb na novem Ringu), parlament s kipom Atene, Burggarten, Volksgarten, Trg herojev, vladno palačo, mestno hišo ter najstarejšo univerzo v Evropi, ki je (bila) priljubljena tudi med slovenskimi študenti. Peljali smo se tudi mimo muzejske četrti in drugih muzejev, ki jih na Dunaju vsekakor ne primanjkuje. Nato smo se ustavili na trgu Marije Terezije, kjer je tudi njen kip, si peš ogledali palačo Hofburg na Trgu herojev, Hofburški trg, cerkev svetega Mihaela in Štefanovo katedralo. Naštete znamenitosti smo poleg vodnice spet na kratko predstavili tudi dijaki.

Za tem smo imeli skoraj dve uri prostega časa; še sami smo si malo ogledali mesto in pojedli kosilo. Nato smo se zbrali pred hišo glasbe, katere ogled je trajal eno uro. Rahlo mokri zaradi ploh smo se nato sprehodili do Karlove cerkve in še malo naprej do zgradbe dunajske secesije, ki ji zaradi pozlačene kupole z rastlinskimi motivi pravijo kar »zeljna glava«. V bližini se nahaja tudi tržnica Naschmarkt, po kateri smo lahko raziskovali sami.

S podzemno železnico smo se pripeljali do dvorca Schönbrunn, kjer smo ostali do odhoda domov.

 

Svit Štarkl, 2. e

Nazaj