DIJAKI GIMNAZIJE LAVA V SONČNI ŠPANIJI

Zadnji teden v maju smo nekateri dijaki Gimnazije Lava preživeli v Španiji, daleč stran od šolskih obveznosti in slabega vremena. Nekateri v okviru projekta robotike in drugi v okviru mednarodne izmenjave smo ta čas preživeli v obmorskem mestu Estepona.

Dopoldneve smo preživeli v šoli, kjer smo se skozi delavnice in pouk začeli spoznavati s španskimi navadami in kulturo. Popoldneve so nam naši partnerji popestrili z različnimi ogledi in izleti (Sevilje, Ronda). Sprejel nas je tudi župan Estepone. Pred povratkom smo si ogledali še Malago.

Ob spoznavanju nove kulture, ki je v nekaterih stvareh naši skoraj enaka, v drugih pa se od nje močno razlikuje, sem izjemno uživala. Najbolj mi bo v spominu ostal čas, preživet s španskimi vrstniki, saj menim, da smo se drug od drugega največ naučili. Presenečena sem bila nad številnimi razlikami med šolskima sistemoma. Celotna izkušnja izjemno zanimiva in menim, da bi bila odlična življenjska popotnica za vsakega dijaka.

Maruša Žučko

Kljub utrujenosti ob prihodu smo bili vsi že zelo vznemirjeni, da spoznamo svoje partnerje na tej izmenjavi. Že prvi vtis, kako lepo so nas sprejeli in kako so bili odprti, nas je vse zelo presenetil in navdušil. Jaz sem bivala pri fantu Rubenu. Že med potjo smo se dobro ujeli, saj nas je združevala velika zgovornost in presenetila me je zelo dobra angleščina njegove mame.

Njihova odprtost in gostoljubnost sta me pripravili do tega, da sem se hitro navadila in se počutila kot doma.

Tinkara Čerček

Prijetno se je bilo iz deževne Slovenije prestaviti na vroče plaže Estepone. Čas sem preživljala v družbi prijetne španske družine, ki me je vzela za svojo. Kljub zabavnim izletom sem najbolj uživala v družbi družine. Spoznala sem Estepono in tudi ostala znana obmorska mesta v okolici. Hodili smo na sprehode ob čudoviti sončni plaži. Zadnji dan smo si privoščili razkošno kosilo z morsko hrano. Med tednom sem poskusila veliko njihovih značilnih jedi, ki so mi bile zelo všeč.

Slovo je bilo težko, a veva, da se vidiva jeseni. Takrat bo slovo težje!

Hana Leskovar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mislim, da smo prav vsi doživeli to kot neverjetno izkušnjo, zato sem neizmerno vesela, da sem se izmenjave udeležila. Spoznali smo kar precej drugačen način življenja, navade, drugačen sistem v šoli, poskusili ogromno njihovih tradicionalnih jedi in pa najpomembnejše – vzpostavili nove prijateljske vezi izven naših meja. Glede na to, da smo en teden stanovali pri naših partnerjih, je bila to najboljša priložnost, da se res dobro spoznamo in cel teden preživimo skupaj. Spoznala sem super ljudi in moram priznati, da jih že kar malo pogrešam in komaj čakam, da pridejo k nam!

Daša Zamernik

Estepona je res prekrasno mesto z obalo in zanimivimi ulicami. Všeč mi je, ker je mirno mesto, hkrati pa je toliko stvari, ki jih lahko počneš. Vsi so me res zelo lepo sprejeli. Naš prvi dan tam je bil kar naporen. Spoznala sem vse njegove sošolce in imeli smo že pouk, ampak bilo je res zabavno. Pri kosilu sem poskusila gazpacho in paello. Zvečer sva se sprehodila po plaži in bilo je res čudovito. V spominu mi je ostalo veliko lepih trenutkov, ki jih ne bom nikoli pozabila.

Tinkara Lorger

Nazaj