Teden novih prijateljstev

V tednu med 24. in 29. septembrom 2018 so nas obiskali dijaki iz nemškega mesta Singen. Dijaki 2. b smo jim razkazali lepote Slovenije, med nami pa so se stkale nove prijateljske vezi. Dijaki šole Hohentwiel – Gewerbeschule Singen so v Celje prispeli že v nedeljo, 23. septembra, mednarodna izmenjava pa se je uradno začela v ponedeljek.

V ponedeljek smo nemškim dijakom in njihovima profesorjema pripravili dobrodošlico; nastopil je šolski bend Eruption, nagovorila nas je ravnateljica, Nemcem pa smo pripravili tudi kviz o Sloveniji. Uvodnemu delu je sledila ura slovenščine, pri kateri smo jih poskušali naučiti slovensko abecedo, števila, dvojino, najpogostejše fraze … Imeli so nekaj težav, vendar smo se vsi zelo zabavali. Nato nas je v Narodnem domu sprejel celjski župan Bojan Šrot, sledil je ogled Celja in njegovih znamenitosti.

V torek smo se po skupinah odpravili na naše aktivnosti. Sprehodili smo se po Bio parku Nivo, telovadili v fitnesu Top fit, raziskali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju, si ogledali razstavo o Almi Karlin, bili prisotni pri proizvodnji piva v Pivovarni Laško, pobegnili iz sobe pobega in izdelovali čokolado v Čokoladnici Dobnik. Popoldne smo odšli v Ljubljano, kjer smo si ogledali nekatere znamenitosti in se z vzpenjačo povzpeli na grad.

Nemške dijake smo v sredo odpeljali na slovensko obalo, kjer smo preživeli čudovit dan na toplem soncu. Najprej smo se sprehodili od Fiese do Tartinijevega trga v Piranu, po kosilu in osvežitvi v morju pa smo se z ladjico peljali od Pirana do Portoroža.

Četrtek je bil ponovno namenjen dejavnostim v skupinah. Ogledali smo si drevesno hišico nad celjskim parkom, judo klub Z’dežele Sankaku, Eko muzej hmeljarstva v Žalcu, regijski center za ravnanje z odpadki, Foto atelje in galerijo Pelikan, ena skupina dijakov je pekla pohorsko omleto. Popoldne smo se skupaj odpravili do Šmartinskega jezera, kjer smo si izposodili pedaline, najpogumnejši pa so celo poskakali v vodo. Po vrnitvi v Celje je naše goste čakal še ogled celjskega gradu.

Zadnji dan so vse skupine predstavile svoje aktivnosti, nato pa je prišlo težko slovo, saj smo se v tem tednu res povezali. Vsi se zelo veselimo ponovnega snidenja v aprilu 2019, ko bomo dijaki 2. b obiskali Singen.

Anja Jazbinšek
Hana Leskovar
Sara Vidic

Fotografije

Nazaj