Predavanje o kriptovalutah

V ponedeljek, 5. 2. 2018, smo na šoli prisluhnili predavanju v okviru Maratona znanosti. O kriptovalutah nam je predaval gospod Luka Gubo, ki je po poklicu finančni analitik.

Predavatelj nam je najprej razložil osnove blockchaina. Gre za  tehnologijo veriženja blokov. Analitiki jo obravnavajo kot eno najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij. Na osnovi tehnologije blockchain posamezniki in podjetja razvijajo najrazličnejše aplikacije, ki jih bodo uporabnikom ponudili takoj, ko bo nova tehnologija prišla v množično uporabo. Leta 2009 je bila v blockchain vključena tudi digitalna valuta bitcoin, ki se v večini uporablja za shranjevanje in beleženje denarnih transakcij med uporabniki in za poslovanje brez kakršnihkoli posrednikov (na primer bank).

Gospod Gubo nam je pojasnil tudi, kaj je rudarjenje. Poteka v svetu bitcoinov, kjer denar ni natisnjen, ampak se odkriva. Računalniki po vsem svetu rudarijo za kovanci in tekmujejo med seboj. Nalogi rudarjev sta potrjevanje vseh transakcij in njihovo zapisovanje v glavno knjigo. Ob veliki množici uporabnikov pa je kljub vsemu dobro poskrbljeno za varnost. Ko se ustvari nek nov blok transakcij, rudarji poskrbijo za nadaljevanje procesa. Podatke vzamejo iz bloka ter uporabijo matematično formulo, da jih spremenijo v nekaj drugega, v krajše, na videz naključno zaporedje črk in številk. Takšno zaporedje je precej enostavno ustvariti, praktično nemogoče pa ga je dekodirati nazaj, kar poskrbi za varnost.

Drugo uro predavanja smo slišali tudi nekaj o ICO (Initial Coin Offering), kjer pa gre za množično financiranje s kriptovalutami, ki ga danes  izkoriščajo startup projekti.

Sledil je še čas za naša vprašanja, na katera nam je predavatelj z veseljem odgovoril in nam na ta način še dodatno približal kripto svet trgovanja.

Maša Volavšek, 2. b

Nazaj