Naši dijakinji v Evropskem parlamentu

Od 14. do 16. februarja 2019  sva bili dijakinji 2. letnika Gimnazije Lava v sklopu projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

 

Najprej sva si z ostalimi dijaki šol iz Celja, Maribora in Murske Sobote ogledali najpomembnejše znamenitosti Strasbourga, glavnega mesta francoske regije Alzacije. Nato smo šli v stavbo Evropskega parlamenta. Tam smo zasedli mesta evropskih poslancev v glavni dvorani, predstavili Slovenijo in zavzeto poslušali, kaj so o svoji državi povedali dijaki iz drugih držav. Po toplem sprejemu smo v skupinah razpravljali o določeni temi. Najina tema je bila varnost in človekove pravice. V angleščini smo dijaki različnih držav govorili o tem, kakšen pomen imajo temeljne pravice za državljansko kulturo v Evropi, kaj storiti, če ena od držav članic krši ta načela, ali bi Evropa morala omejiti svobodo izražanja, če je ogrožena varnost. Po razpravi sta dva člana vsake skupine predstavila temo skupine vsem dijakom v glavni dvorani Evropskega parlamenta.

 

S tem se je naše druženje končalo in polni vtisov smo se dijaki odpravili proti domu. V Strasbourgu sva doživeli nepozabno izkušnjo in spoznali veliko novih, zanimivih ljudi iz različnih držav. Seveda pa ne bova pozabili lepote mesta na severovzhodu Francije.

Hana Leskovar in Sara Vidic

Nazaj