Maraton znanosti – predavanje plastične kirurginje

V ponedeljek, 12. 2. 2018, smo dijaki Gimnazije Lava gostili dr. Dašo Kovačič Beković, specialistko plastične, rekonstruktivne estetske kirurgije, kirurgije opeklin ter kirurgije rok. Povedala nam je, da v nasprotju s splošnim prepričanjem plastični kirurgi opravljajo najmanj estetskih operacij, veliko več je rekonstruktivne kirurgije, predvsem zaradi opeklin.

Dr. Kovačič Bekovič nam je opisala svojo izkušnjo nabiranja poklicnih izkušenj v tujini. Dve leti se je izpopolnjevala na Irskem, Škotskem in Novi Zelandiji. V primerjavi z našim okoljem zaslužijo zdravniki tam več, a  morajo opravljati več delovnih ur ter imajo manj prostih dni. Delo v tujini je koristilo njeni karieri, saj je tako pridobila veliko novih izkušenj in novega znanja. Dr. Kovačič Bekovič nam je zaupala, da je njena najdaljša operacija trajala 13 ur. Operirala je presaditev kože na obeh gležnjih. Takšne operacije so precej zamudne, ker morajo biti kirurgi zelo previdni in prišiti arterijo na arterijo, žilo na žilo ter živec na živec. 

Predstavila je tudi impresivno delo slovenskih kirurgov. Posebej je izpostavila dr. Marka Godino in dr. Zoro Janžekovič. Dr. Godina je razvil nove metode operacije na obrazu, živčevju in ožilju, prav tako je patentiral mikrokirurško iglo z rezilom, veliko dva milimetra. Dr. Janžekovič pa se je posvetila zdravljenju opeklin. Oba sta svetovno priznana plastična kirurga.

Dr. Kovačič Bekovič je po končanem izobraževanju na naši šoli za svojo izobrazbo porabila še nadaljnjih 14 let in poudarila, da sta za takšno izbiro izobrazbe potrebni poleg znanja tudi velika želja in koncentracija, vendar je kljub mnogim prebedenim nočem ob knjigah in izčrpanosti to vredno, saj na koncu delaš nekaj, kar si zares želiš in ob tem uživaš.

Kaja Cvetič

 

Nazaj